Lasagne utan lasagne

Hört talas om auberginelasagne? Den okända, välkända, ökända... Vissa säger att den påminner om grekisk moussaka. Jag tycker det blir särdeles gott med champinjoner, och så extra mycket lagrad ost såklart. Och skulle man ha något över av kättfärsguckan från inlägget 9/4 så går det såklart superbra att använda den som fyllning!

Auberginelasagne, 4 portioner.


1 stor aubergine
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
olivolja
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
lite torkad basilika och oregano
salt och peppar
1/2 buljongtärning
10-12 färska champinjoner
1 1/2 dl grädde
1 paket mozzarella
3 dl riven lagrad ost t.ex. grevé


Skiva stora skivor av auberginen och strö lite salt på för att dra ur onödig vätska. Finhacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna och mozzarellan. Fräs champinjonerna och lägg åt sidan. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt köttfärs och genombryn. Låt puttra tillsammans med krossade tomater, tomatpuré, senap, buljong och kryddor ca 20 minuter.

Lägg ett lager aubergineskivor i bottnen av en smord, ugnsfast form. Varva sedan lager på lager med köttfärs, champinjoner, lagrad ost och aubergineskivor. Häll grädde över alltsammans och toppa med skivad mozzarella. Grädda i ugn ca 20 min.

Gör gärna en större sats och ställ in resterna i kylen - lasagnen sätter sig, blir fastare och utvecklar smak om man låter den stå några dagar!

Godisch

Detta är en variant på en liten, liten sats havrebollar som (nästan) är nyttig... Variera gärna innehållet med nötter, frön, någon kul krydda som kanel eller kanske en skvätt honung...

Havrebollar

2 dl havregryn
1/2 dl russin eller annan torkad frukt
2 msk muscovadosocker

2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl matlagningsgrädde
vetemjöl, tills degen går att forma till bollar

sesamfrön, att rulla bollarna i


Blanda allt till degen utom mjölet. Tillsätt mjöl, lite i taget tills smeten blir formbar. Rulla bollar och rulla i sesamfrön. Tadaa, ett inte alltför sött men ändå forsvinnande gott snacks!


Bröd...?

Jag är icke en sådan som gör bröd enligt konstens alla regler. Måtten är långt ifrån exakta, det mesta går på känn, även mjölmängd och ugnstemeratur. Men gott och saftigt blir det ialla fall, skorpan blir frasig och brödet håller sig länge tack vare surdegen. Här har vi ett försök att summera innehållet och tillvägagångssättet för bak av två större limpor, och en minilimpa (visas på bilden).

Surdegsbröd

2 dl surdeg av råg
25 g jäst
5 dl vatten

salt, kummin, kanel
2 msk honung

russin och hackade hasselnötter
3 dl grahamsmjöl
resten rågsikt
vetemjöl till utbakning
olja till formarna


Ljumma vattnet till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke, häll vatten på och låt lösas upp helt. Tillsätt (i ordning) kryddor, honung, russin, nötter, surdeg, grahamsmjöl och blanda till ett jämnt klet. Tillsätt sedan rågsikt och knåda tills degen nästan släpper bunken - den ska alltså fortfarande vara lite blöt. Låt jäsa dragfritt under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Knåda ut med lite vetemjöl på bakbord. dela degen i två stora och en liten klutt. Lägg de stora kluttarna i varsin smord brödform, och den lilla i en minibrödform alt. en liten, ugnsfast skål eller liknande. Låt jäsa igen ca en halvtimme.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in alla tre limporna i mitten av ugnen och drag genast ner värmen till 175 grader. De stora limporna kan vara inne 50-60 minuter, den lilla ska tas ut redan efter 15-20 minuter.

Lunchbistrons Jästips: Sätt på ugnen på absolut lägsta värme - mindre än 50 grader - och ställ in brödbunken i ugnen tillsammans med en skål vatten. Värmen och fukten får fart på jäsningen som bara den!

Snabbmat

Finns det nån snabbare jobblunch än den i matlåda? Två minuter i mikron och så - poff. Fast den här kan lika gärna ätas kall. Avnjut till exempel på en solig trapp, sätt på dig en sombrero och känn hur smaken från din chorizo för dig till spanska breddgrader...

Denna pasta går - och är dessutom menad - att varieras i det oändliga, beroende på smak, tycke och innehåll i kyl och frys.

Krämig pastalåda, grundrecept. I portion

pasta, t.ex spaghetti, för en person

sås (4 port - häll det som blir över i en burk och använd till fler pastarätter!)

4 dl mjölk
2 strukna msk potatismjöl
1 dl lagrad ost
1 krm nyriven muskotnöt
salt och vitpeppar

Förslag på tillbehör (bild): Lättstekt chorizo, klippt vårlök, blad av romansallad, majs.


Koka pastan. Gör såsen sålänge: Koka upp mjölken, pass på så att det inte kokar över. Sänk värmen. Blanda ut potatismjölet i lite vatten och häll stärkelsevattnet i mjölken. Krydda med muskot, salt och peppar och koka ihop några minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och stjälp ner riven ost, rör om tills allt har smält.

Blanda Dina tillbehör med pastan och blanda i ostsåsen. Ät!

Tips för att hålla matlådan fräsch: Låt sås och pasta kräma till sig tillsammans i kylen under natten, men tillsätt inte resten av grejorna förrän morgonen innan du ska iväg. Och vill du hålla pastan sådär krämig och fast, ska du satsa på att äta den kall. Om du värmer den så blir såsen mer rinnande igen.

Arbetarfrukost

Nu grabbar vi tag i hackan och ger oss iväg till kolgruvan. Eller tangentbordet... Varning! Mycket mäktig morgonmat! Sannerligen inget för veklingar.

Gröt med citrustopping, 1 portion

2 dl havregryn
vatten
salt
1 blodapelsin
mjölk
kanel

Lägg havregryn och salt i en kastrull och häll på så mycket vatten att havregrynen täcks. Koka upp och koka på medelvärme under ständig omrörning tills gröten är jämn och tjock. Servera med mjölk, hackad blodapelsin och kanel.

Ägg... Igen!

Ägg, ägg, ägg, ägg. Farbroremma har fått pippi på GI. Men, är det vad som finns i kylen så får jag välan ta vad vi har. Och sallad är nyttigt. Jättebra för figuren... Men skulle det kännas för bra, så kan vi alltid mumsa glass till middag!


Äggsallad.

Två kokta ägg
Några rejäla blad romansallad
I dl osttärningar (gärna av lagrad ost)
en skvätt olivolja
russin och pumpakärnor
(salt och peppar)

Hacka ägg och romansallad och blanda ihop tillsammans med osten i en portionsskål. Strö över russin och pumpakärnor. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra efter smak.

Pasta!

Jisses, det var ett tag sen jag gjorde den här. Men ska försöka dra mig till minnes alla ingredienser. Komplicerat och invecklat  var det, vill jag lova... Inte ;)

En söt, mustig nöt- majs- och rotfruktsfärs med lagrade grevérullar på en machegrön spaghettibädd.
A.k.a. köttfärsgucka på pastasallad.
Två rejäla portioner.

2 portioner spaghetti
1 näve machesallad
1 näve hackad romansallad
1 burk majs
200 g nötfärs
2 morötter
1 palsternacka
2 knubbiga vitlöksklyftor
1 gul lök
1 burk krossade tomater á 400 g
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 buljongtärning. Jag tog kyckling.
Olivolja
Salt och peppar
Några hyvlor lagrad ost t.ex. grevé

Koka pastan med lite olivolja och salt. Finhacka löken och vitlöken. Riv morötterna och palsternackan grovt. Häll av och skölj burkmajsen. Fräs lök och vitlök hastigt i olivolja i en stor gryta. Hacka i färsen och rör om tills färsen är genombrynt. Tillsätt krossade tomater, majs, morötter, palsternacka, tomatpuré, senap, smulad buljongtärning. Koka upp. Låt koka ihop på rätt låg värme ca 10-15 min. Salta och peppra efter smak.

Blanda roman- och machesallad med spaghettin och lägg upp på två tallrikar. Lägg på en ordentlig klick färsgucka på varje tallrik. Hyvla fem-sex skivor av osten, rulla ihop och stick ner rullarna strategiskt i guckan. Titta på maten ett tag, beundra ditt lilla verk. Är du riktigt nördig så tar du också ett foto av alltihop. Glöm inte att glufsa i dig bara, medans det är varmt och rullarna fortfarande står upp...

Smörgåsgodis

Okej, jag bor i en bur, och borde tänka på figuren. Egentligen. Men denna lilla jordnötsröra är helt underbar till helgens rostade toast och borde väl egentligen sparas till dessa högtidliga tillfällen, även om det är svårt att hålla tassarna borta i veckorna.

Man får vara onyttig. Ibland.

Crunchy jordnötspålägg

1 dl saltade jordnötter
1/2 dl olja
2 msk socker
1 äggvita


Mixa jordnötter, olja och socker tills jordnötterna är krossade till önskad storlek. Tillsätt äggvitan och fortsätt mixa tills blandningen är krämig. Häll upp i tjusig liten skål och avnjut på rostad toast.

Meeeer frrrukost



Frukt i omelett...? Hav förtröstan, bröder, det är inte så konstigt som det låter! Den här rätten funkar dessutom lika bra till frukost som till mellanmål. Allt efter tillgång på tid, ork och lust.

Fruktomelett

två ägg
en skvätt mjölk
matfett till stekningen
ett äpple
1/2 dl russin

salt, peppar
kanel


Vispa ihop ägg, mjölk, russin och lite salt och peppar i en bunke. Kärna och skiva äpplet - ha gärna skalet kvar, det finns massor med nyttigheter där som man missar om man skalar bort det. Hetta upp matfett i en liten stekpanna. Häll i äggblandningen. Fördela äppelklyftorna jämnt över omeletten. Dra skåror i omeletten med en stekspade, så att den rinnande ovansidan får chans att möta värmen i stekpannans botten. Stek på medelvärme tills omeletten fortfarande är lite "ofärdig" på ovansidan - den stelnar till när den svalnar. Kanel är gott att toppa med.

Omelett är en sån där allroundgrej som man kan variera i det oändliga. Så gäller även för fruktomeletten. Ta frukter efter smak och säsong och variera med t.ex. hallon, jordgubbar, nektariner, päron, eller mer tropiska slag som färsk, lätt grillad ananas eller mango... Kombinera med olika färska kryddor. Basilika gifter sig exceptionellt bra med jordgubbar. Våga pröva.

Ayyye Me Hearties!

På allmän begäran har Farbroremma skapat en receptsida. Men det är JAG som rör i grytan! Det är dags att avslöja vem som är husets verkliga geni. Håll i kockmössan, nu blir det kryddat av!

Vi börjar med dagens viktigaste händelse. Frukost! Det ska vara mycket och det ska vara mättande, deliciöst och bombat med näring och bra energi. Hur ska man annars orka träna armgång i burgallret tills Farbroremma kommer hem?

Nåja, nu kör vi.

Hardcore äggfrukost för råbarkade grabbar. En portion.

Fyra kokta ägg (Ja, fyra! Vi ska stå 
oss länge på det här!)
En näve småbladig sallad t.ex. mache eller bladspenat.
1/2 dl valnötskärnor.
En skvätt majonnäs.

Hacka äggen och salladen i en portionsskål. Klicka i en skvätt majonnäs. Hacka valnötskärnorna och strö över. Ät och bli stark.


Ps! Riktiga hamstrar gör sin egen majonnäs utan mesigt socker och konserveringsmedel! Det är superenkelt. Blanda 2 msk ljus balsamvinäger med lite salt och peppar i en skål. Slå i två äggulor och blanda med 1 tsk dijonsenap. Droppa sedan långsamt ner totalt 2 dl olja under vispning tills majonnäsen är krämig och fast. Den blir ännu fastare om man låter den stå till sig i kylen några dagar.

Enda detaljen som är viktig att tänka på när man gör majjo är att allt måste vara rumstempererat. Glömmer du det så är du jättemisslyckad.

RSS 2.0