Bröd...?

Jag är icke en sådan som gör bröd enligt konstens alla regler. Måtten är långt ifrån exakta, det mesta går på känn, även mjölmängd och ugnstemeratur. Men gott och saftigt blir det ialla fall, skorpan blir frasig och brödet håller sig länge tack vare surdegen. Här har vi ett försök att summera innehållet och tillvägagångssättet för bak av två större limpor, och en minilimpa (visas på bilden).

Surdegsbröd

2 dl surdeg av råg
25 g jäst
5 dl vatten

salt, kummin, kanel
2 msk honung

russin och hackade hasselnötter
3 dl grahamsmjöl
resten rågsikt
vetemjöl till utbakning
olja till formarna


Ljumma vattnet till 37 grader. Smula jästen i en stor bunke, häll vatten på och låt lösas upp helt. Tillsätt (i ordning) kryddor, honung, russin, nötter, surdeg, grahamsmjöl och blanda till ett jämnt klet. Tillsätt sedan rågsikt och knåda tills degen nästan släpper bunken - den ska alltså fortfarande vara lite blöt. Låt jäsa dragfritt under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme. Knåda ut med lite vetemjöl på bakbord. dela degen i två stora och en liten klutt. Lägg de stora kluttarna i varsin smord brödform, och den lilla i en minibrödform alt. en liten, ugnsfast skål eller liknande. Låt jäsa igen ca en halvtimme.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in alla tre limporna i mitten av ugnen och drag genast ner värmen till 175 grader. De stora limporna kan vara inne 50-60 minuter, den lilla ska tas ut redan efter 15-20 minuter.

Lunchbistrons Jästips: Sätt på ugnen på absolut lägsta värme - mindre än 50 grader - och ställ in brödbunken i ugnen tillsammans med en skål vatten. Värmen och fukten får fart på jäsningen som bara den!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0