Lasagne utan lasagne

Hört talas om auberginelasagne? Den okända, välkända, ökända... Vissa säger att den påminner om grekisk moussaka. Jag tycker det blir särdeles gott med champinjoner, och så extra mycket lagrad ost såklart. Och skulle man ha något över av kättfärsguckan från inlägget 9/4 så går det såklart superbra att använda den som fyllning!

Auberginelasagne, 4 portioner.


1 stor aubergine
1 gul lök

2 vitlöksklyftor
olivolja
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
lite torkad basilika och oregano
salt och peppar
1/2 buljongtärning
10-12 färska champinjoner
1 1/2 dl grädde
1 paket mozzarella
3 dl riven lagrad ost t.ex. grevé


Skiva stora skivor av auberginen och strö lite salt på för att dra ur onödig vätska. Finhacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna och mozzarellan. Fräs champinjonerna och lägg åt sidan. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt köttfärs och genombryn. Låt puttra tillsammans med krossade tomater, tomatpuré, senap, buljong och kryddor ca 20 minuter.

Lägg ett lager aubergineskivor i bottnen av en smord, ugnsfast form. Varva sedan lager på lager med köttfärs, champinjoner, lagrad ost och aubergineskivor. Häll grädde över alltsammans och toppa med skivad mozzarella. Grädda i ugn ca 20 min.

Gör gärna en större sats och ställ in resterna i kylen - lasagnen sätter sig, blir fastare och utvecklar smak om man låter den stå några dagar!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0