Ode to the khaviar without additives

Frukost är syndigt gott. Eller, kan vara. Särskilt om man startar morgonen med en liten hasselnötspralin... Och fortsätter med gröt, plus ett antal hembakade, nyvärmda morotsbrytbröd med kaviar. Ååååh, denna sötma från hembakt bröd, som brytas av sältan från ljuvlig kaviar.. Ljuvliga fiskrom, konserveringsämnen och potatisflingor.. Alltså, har du nånsin kollat på innehållsförteckningen på en kaviartub?

Rommen, från torsk som är en av Atlantens mest utfiskade arter, är sockersaltade. Andra ingrediensen är olja. Sedan kommer ännu mer socker. Och potatisflingor! Varför? Används de som utdrygningsmedel, för att göra kaviarframställningen billigare? Säkerligen. Undrar hur dyrt kilopriset skulle bli om man helt sonika bytte ut potatisflingorna mot ännu mer rom. Kan väl inte kosta mer än nån tia extra per kilo..?

Undrar om man kan koka ihop sin egen kaviar?

Följande recept kommer från www.kokaihop.se. Äkta vara ska de va. Och nästa gång väljer jag sik.

1 st Rom, torsk, sik, löj eller vilken sort som helst
3 gram salt

Lägg rommen i vatten. Ca 2 liter vatten till 250 g rom.
Rör med en ballongvisp så att romsäcken och hinnorna avlägsnas. Ju större romkorn, desto försiktigare får du vara då du annars riskerar att förstöra romkornen.
Låt sedan vattnet rinna av i sil eller finmaskigt durkslag. Upprepa proceduren 10-12 gånger. Sista gången ska rommen rinna av ordentligt i ett dygn. Under tiden förvaras den i kylskåp.
Salta rommen, ca 3 g salt till 100 g rom. Fiskrom kan frysas.

Kommentarer
Postat av: Farbroremma

Känner mig nästan som en hemkunskapslärare i det här inlägget, kom jag på :P

2010-02-28 @ 20:25:26
URL: http://farbroremma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0