Ode to the khaviar without additives

Frukost är syndigt gott. Eller, kan vara. Särskilt om man startar morgonen med en liten hasselnötspralin... Och fortsätter med gröt, plus ett antal hembakade, nyvärmda morotsbrytbröd med kaviar. Ååååh, denna sötma från hembakt bröd, som brytas av sältan från ljuvlig kaviar.. Ljuvliga fiskrom, konserveringsämnen och potatisflingor.. Alltså, har du nånsin kollat på innehållsförteckningen på en kaviartub?

Rommen, från torsk som är en av Atlantens mest utfiskade arter, är sockersaltade. Andra ingrediensen är olja. Sedan kommer ännu mer socker. Och potatisflingor! Varför? Används de som utdrygningsmedel, för att göra kaviarframställningen billigare? Säkerligen. Undrar hur dyrt kilopriset skulle bli om man helt sonika bytte ut potatisflingorna mot ännu mer rom. Kan väl inte kosta mer än nån tia extra per kilo..?

Undrar om man kan koka ihop sin egen kaviar?

Följande recept kommer från www.kokaihop.se. Äkta vara ska de va. Och nästa gång väljer jag sik.

1 st Rom, torsk, sik, löj eller vilken sort som helst
3 gram salt

Lägg rommen i vatten. Ca 2 liter vatten till 250 g rom.
Rör med en ballongvisp så att romsäcken och hinnorna avlägsnas. Ju större romkorn, desto försiktigare får du vara då du annars riskerar att förstöra romkornen.
Låt sedan vattnet rinna av i sil eller finmaskigt durkslag. Upprepa proceduren 10-12 gånger. Sista gången ska rommen rinna av ordentligt i ett dygn. Under tiden förvaras den i kylskåp.
Salta rommen, ca 3 g salt till 100 g rom. Fiskrom kan frysas.

Morning Discoveries

Jag har upptäckt en funktion på datorn... Man kan ta bilder med webcamen!

Wow, Emma. Applåd :P

Kände att det var läge för en morgonblogg. Halv två på eftermiddagen? Well, tar man sovmorgon till halv tolv och käkar frukost klockan ett, så tillåter jag mig att ta mig friheten att ännu kalla detta sena klockslag för morgon. Vafferinte!

Det snöar ute. Från vardagsrumssoffan ser det helt vitt ut utanför fönstret... Men så bor jag på sjunde våningen också. Högsta huset inom nån halv kilometers radie. Höghusen borta vid centrum klår mig, d har en tretton- fjorton våningar... Men de är inte bajsbruna! Haaa, priset för ocharmigaste fasad och arkitektur går till Farbroremmas hyreshus.

Inomhus är det låååångt ifrån färdigt. Vet inte riktigt vad jag har berättat om och inte, men... Loftsängen är på plats. Under står en blåblommig tvåsitssoffa från Erikshjälpen som väger kanske fyrtio kilo eller nåt i den stilen. Värsta lättviktaren. Framför denna, ett matbord á la lack från IKEA (fast köpt begagnad), och en randig budgetmatta från mattrean på Rusta. Jag har en sänglampa, ful som stryk, inhandlad på Erikshjälpen för nåt år sen för en femma. Ja, en femma..! Det där stället är otroligt ibland med sina priser. Golvlampa från farmer, en gammal kontorsstol och en lädersoffa - de två senare är utomhusfynd. Ett akvarium står och gror till sig på en liten byrå i vardagsrummet, om knappt två veckor kommer de första fiskarna i också. Dock är det nåt fel på armaturen, eller så är det fel på min tankeverksamhet - nåja, jag och Lasse ska kolla på det där imorgon. För övrigt finns lite rena hemtrevlighetsattiraljer också, som enkla panelgardiner för vardagsrumsfönstren, lite blomkrukor med nyplanterade lökar, tre tavlor som snart ska upp (en av dem håller jag fortfarande på o måla), ett väggur av tågstationsmodell (den e cool som bara den!) som ska upp på väggen idag, och ett vitmålat matbord med två stolar i köket. Det var det hele för tillfället. Åh just ja, badrummet har numera klätts med mitt dödskalledraperi. Charmigt värre.

Jag är på väg mot gymmet för ett träningspass snart, när jag skrivit klart. Benen fungerar igen, efter två dagars vila. Idag kör vi armstyrka. Och jag tror att jag ska ta upp armhävningsprogrammet igen, den där "100 pushups" grejen på nätet. Nu finns det hundra olika restriktioner för vad man ska och inte ska göra som havande, blivande mamma. Hundra gravid-budord. Du skall icke röka, inmundiga alkohol, knarka, lyfta något tyngre än en huvudkudde ovanför huvudet, göra situps eller över huvud taget anstränga magmuskulaturen, äta lever eller fisk fångad i Östersjön, arbeta när du är trött, hoppa och springa och studsa omkring... Alla dessa restriktioner och förbud kommer från välmenande håll, men beakta alla olika livssituationer som olika gravida kvinnor världen över lever i. Om det vore förödande att dricka vin till maten, så skulle varenda unge i medelhavsländerna födas missbildad. Om det vore farligt att anstränga kroppen och lyfta tungt, så skulle alla historiens bondesamhällen, nomader och även dagens ursprungsbefolkningar och samhällen med enklare standard bara föda fram missfall efter missfall. Ändock lever och frodas mänskligheten. Varför? Jo, för att människokroppen är fantastisk. Särskilt vad gäller anpassning.

Jag tror på den enkla normen att helt enkelt lyssna till kroppens signaler. Även om man kanske inte ska hårdsatsa på att utveckla fysiken under en graviditet, så är det inte farligt att underhållsträna och hålla sin nuvarande nivå. Är du trött, så vila. Känns det konstigt eller gör ont, så sluta med det du håller på med och finn en annan arbetsmetod. Min kropp, och barnet inuti, tål mer än väl samma belastning som förr. Om det är något som inte funkar, så säger kroppen ifrån. Det kommer att kännas. Och hittills har det inte känts konstigt vare sig under styrketräningen, gympapassen eller armhävningsträningen. Den enda träningsform som min kropp numera inte gillar, är löpning. Så det har jag lagt åt sidan sålänge. Resten kommer jag köra på med, så länge jag orkar. Länge leve magen!


hej fadderullan...

... vad det rullar.

Var på mitt livs mest upplyftande, egoboostande arbetsintervju igår. Direkt efter att jag har skakat hand med chefen så sätter hon sig ner och säger:

"Jag måste bara få berömma dig först. Ditt CV är det bästa jag har läst, någonsin."

Oj?

Den där kladden som jag scribblade ihop på tio minuter?

Tydligen lönar det sig att fånga ögonblicket och lita på magkänslan.

Så imorgon provjobbar jag som demonstratör på citygross. Uppdragen kommer gå lite varstans på olika varuhus runtom i norrköping, och med olika produkter att dema. Den här gången blir det en juice. Visserligen är detta bara ett extrajobb med ett eller max två uppdrag per vecka, men ett kul sådant verkar det som, och extra klirr är mer än inget klirr alls!

Om ett par veckor ska jag på audition för en frukostservering i Kolmårdens djurpark, ett säsongsjobb över sommaren. Min första gruppintervju... Huga. Äh, ska la gå bra dä mä. Förhoppningsvis.

Akvariet är uppstartat! En väldans massa rötter har jag plötsligt, och så lite växter. Det är bara den jämrans armaturen som jag fortfarande måste brottas med... Lumat är ju sprillans för sjutton, så varför funkar det inte? Nåja, jag och akvariets förre ägare ska pilla med det där i helgen.

Nu ska vi se, nyfix i lägenheten... Matbordet har blivit vitt. Duschdraperistången är uppe, och väggklockan är nästan uppe den med. Hålen är borrade, nu behöver jag bara låna nicolitens hammare för att banka in pluggarna så att de sitter. Och så har det kommit upp krukor med jord i här och var, som jag hoppas att det ska titta upp små gröna skott ur så småningom.

Och en soffa är införskaffad. En för inomhusbruk. Jag hittade ju en i skinn ute i snöyran förut, som jag planerar att ha som balkongslaf, men nu har jag alltså en liten tygis att mysa i under loftsängen. Undrar vad den är gjord av. Den är verkligen superlätt! Mina stora starka killkompisar som hjälpte mig med möblerna från eriksjälpen såg riktigt roliga ut, när de bokstavligen bollade soffan mellan varandra. Vad vore världen utan karlakarlar :)

Träningen har nästan lagts på hyllan, tyvärr. Kroppen säger ifrån. Ett pass i gymmet och ett pass på gympagolvet två dagar på raken, plus en och annan redig promenad och lite möbelflytt, och sen kunde jag knappt gå på kvällen. Jämrans hormoner! Nåja, jag pustar ut från friskis i några dagar och tar numera bussen på längre sträckor. Det får bli så, tills kroppen piggnar till igen.

Det får räcka för denna gången. Borde vara duktigare med uppdateringarna av den här sidan, men det är inte ofta som både lust och ork sammanfaller... Och sen finns det så mycket att skriva om så att jag skulle kunna fortsätta och göra inlägget tre gånger så långt. Men allt annat spar vi till en annan gång.

Ciao på er!


Shitload of new, fresh inspiration

Jag vet inte riktigt varför vissa av rubrikerna blir på engelska. Det känns bara bra, liksom.

Det är grymt mycket som känns bra nuförtiden!

Har jag sagt att jag eventuellt funderat på att skaffa dubbelloftsäng istället för vanlig dubbelsäng? Och att jag dessutom lekt med tanken på att starta upp mitt gamla akvarieintresse igen? Gissa vad jag snubblar över på en kompis släktings vind härnere i Norrköping, om inte: Ett akvarium. Och som om det inte vore nog med det, så har han dessutom en dubbelloftsäng, den där sorten som är billig och bra på IKEA, som han vill bli av med. Kan man ha mer tur..? Jag fick alltihop. I och för sig, loftsängen lånar jag bara ifall ägaren (kompisens släktings son) skulle få för sig att flytta hemifrån och vilja ta med sängen. Inte mig emot. Jag är bara glad över ödets nycker. Och nu har jag ett enormt plockepinn av aluminiumdelar som jag ska montera ihop... När orken faller in :P
Akvariet kanske blir som en "rumsavdelare" vid sidan av loftsängen, så att man kan kolla på firrarna från båda hållen. Dock fattas en del grejer innan jag kommer igång och kan börja inreda tanken. En bänk, för det första. Och nånting ovanpå, då glasöverdelen saknas.

Vad mer nytt... Träningen går bra och rullar på någotsånär. Armhävningarna har jag slarvat med på sistone, men jag får väl ta och göra det där maxtestet idag som jag egentligen skulle ha gjort i söndags, för att få reda på vilken nivå jag ligger på nu.

Måleriet rullar sakta på igen. Har målat en teatermask, fritt efter rekvisitan i Bounces uppsättning av Gökboet. Och så har jag påbörjat en målerikurs, där vi nästa gång ska ägna oss åt porträtt. Perfekt tillfälle att göra ytterligare en mask, med ett annat ansikte! Mitt stora projekt som jag kommer jobba på parallellt med allt annat i kursen tänker jag inte avslöja än, men hav tålamod. Det kommer.


Djingis Khan har utvecklat en förkärlek för vertikal burgallerklättring, armgång i takgallret, och mina ostfrallor... Fy! Inte sno. Nåja, söt är han.

Inredningsdrömmar

Sade jag att löpningen fick vänta till våren? ÄHH! Lite snö har väl aldrig skadat... Inte när springlusten faller på iaf. Jag sprang en kortis för några dagar sen, en pröva-kondisen-runda. Och kombinerade dagen med ett överkroppspass på gymet. Och idag blev det skogsspår, ca 7 kilometer genom yrande snö. Fy farao vad jobbigt! Och gissa om både strumpor och skor var alldeles plaskblöta när jag kom tillbaka hem igen.

Måste nästan börja ta med kameran när jag sticker ut i naturän. Farao vad vackra skogarna är i full vinterskrud.

Det hände en häftig grej under springturen. Förra passet liksom segade sig fram hela vägen, och jag hade varken kondis eller benmuskler att utnyttja för någon fartökning, kändes det som. Men idag..! Nånstans mitt i skogen flög det in en energibomb utan like i bröstet, som sprätte igång ben och flås och alltihop! Gissa om snön yrde. Och jag hade säker kunnat hålla tempot hela vägen om det inte vore för mjölksyran i midjan. Nåja, springet blev av ialla fall. Och på kvälla vart det stationsträning tillsammans med emma och femtio andra stånkande svettläppar på friskis. Kul och annorlunda. Omväxling förnöjer :)

Emellanåt kör jag järnet på www.hundredpushups.com, en sajt med träningsprogram som har som mål att klara att genomföra hundra korrekta armhävningar i ett svep. Jag är uppe i tjugo nu... Still got some way to go. Men jag är glad att träningen har kommit igång nu igen. Pepp är jag inte alltid, men det blir ialla fall av. Imorgon blir det BBB på gymet: Ben, bröst och biceps. Huga!

Lägenheten är fortfarande tom! Morr. Jag och Britmary skulle ha åkt till secondhandcentret igår, men mitt jobb ringde in och sabbade vår planerade möbelshopping. Visserligen är jag väldigt glad att de ringer. Jag får inte mycket arbetstider numera, efter alla nedskärningar. Dock har de lyckats ringa in mig när jag haft andra planer två gånger i rad nu. Lite småfrustrerande, då secondhandaffärerna bara har öppet på onsdagar och lördagar. Nåja. Jag bönar och ber om att de ska ringa in typ imorgon och inte på lördag, så att mina möbelshoppingsplaner går av stapeln nån gång. Är så pepp på att börja inreda att jag blir alldeles galen!

Har funderat lite på vad som ska hända i "rummet" (jag har ju bara en etta så mitt enda rum blir både sovrum, vardagsrum, arbetsrum, gästrum...) och har fått några infall av idéer på sistone. Jag har en vägg som jag skulle vilja kanta med två låga, likadana förvaringsskåp. Helst i nåt iögonfallande material och färg. Har kollat på IKEAs plåtskåp i rött. Alternativt hitta ett par gamla arkivskåp i låg höjd och köpa en burk klarröd sprayfärg... Me like that idea. Hursomhelst, väggen ovanför ska nästan täckas av en jättecanvas, halvt vit och halvt målad antingen abstrakt eller konkret, med en lampa bakom så att hela grejen blir som en stämningsbelysning. Vi får se vad motivet blir.

Sen så har jag funderat på vad som vore roligast/mest praktiskt av vanlig dubbelsäng eller loftdubbelsäng? Det ska vara en dubbelsäng ialla fall, så mycket är bestämt. Och om jag ska ha en soffa eller ett skrivbord under loftsängen (om det nu blir loft över huvud taget) får vi se, likaså vad det blir för soffbord. Jag skulle helst vilja ha en kista med platt lock, att betsa eller täckmåla vitt som ett sommarmoln... Rummets monolit mitt i smeten. Åsså nån hyllvägg, en spegel eller två, fina lampor inklusive en spotlightrad i hallen (önskedröm ialla fall) och så småningon ett och annat konstverk. Olje- och akrylkursen börjar nästa vecka, så nånting ska jag väl lyckas åstadkomma där. Och just ja, luftiga gardiner får vi inte glömma. Och en fet matta.

Det är viktigt med saker att se fram emot, även när plånboken tryter. Ingen aning om hur långt jag kommer att komma i möblemanget nu på lördag, dvs hur mycket jag har råd med. Och samtidigt hoppas jag att kolmården ser mitt cv som det mest attraktiva till säsongsanställningarna som börjar nu i vår... Såvida inte Ica får för sig att öka på personalstyrkan igen. Man kan alltid hoppas.

Bilder:
IKEA PS skåp 799 kr.
Omslag till boken 100 pushups in 7 weeks, går att köpa via http://www.hundredpushups.com/book.html


RSS 2.0